„Harap-Alb”, premieră pe scena Teatrului „Căluțul de Mare”

Cristina Ionescu – atacdeconstanta.com vineri, 7 aprilie 2023

Image

SÂMBĂTĂ, 08 APRILIE 2023, ora 10.30 pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” are loc premiera spectacolului HARAP-ALB, după Ion Creangă, un spectacol recomandat pentru etapa de vârstă 6+, realizat după faimosul basm românesc, publicat în 1877 în revista „Convorbiri Literare” și despre care Garabet Ibrăileanu spunea că reprezintă „o adevărată epopee a poporului român”.

Regia artistică este realizată de maestrul Lică Gherghilescu iar conceptul scenografic îi aparține lui Mihai Constantin Ranin. Alexandru Neș este cel care a creat muzica originală, versurile și scenariul piesei sunt semnate de Sergiu Bucur.

„HARAP-ALB”, deși nu se îndepărtează prea mult de la intriga inițială, prezintă într-o variantă modernă și plină de imaginație, drumul către maturizare al fiului de crai „cu educație aleasă” cu încercările și temerile prin care trece pentru a ajunge la final …. unde ca în orice poveste frumoasă, binele învinge răul. Alături de Harap-Alb, copiii îi vor întâlni pe Spânul cel viclean, Sfânta Duminică, cea care este mereu alături de fiul de crai, Împăratul Verde, Fetele împăratului, Ursul, Cerbul, Pasărea măiastră, cea care apare în toate poveștile, pe ajutoarele de seamă ale prințului: Păsări-Lăți-Lungilă, Gerilă, Setilă, Ochilă și Flămânzilă, dar și pe Împărăteasa Roșie, cea mereu plictisită și fiica ei, care știe întotdeauna ce vrea .

Image

„Împreună cu managerul Aurel Palade am convenit că ar fi momentul să punem în repertoriu și un basm clasic românesc și printre multele propuneri ne-am oprit la Harap Alb. Scenograful Mihai Constantin Ranin era aici când am pornit discuția și am avut norocul să fie liber și să îl încânte propunerea noastră.

Oamenii sunt prinși în multe spectacole și greu îi poți angrena în alte proiecte. Noi nu aveam scenariul scris pentru că nu există piesă scrisă pentru copii, iar basmele trebuie dramatizate. în general regizorii fac dramatizările pieselor.

L-am întrebat și pe colegul nostru Sergiu Bucur dacă ar putea face o dramatizare după Harap Alb, a zis că încearcă. A făcut un scenariu pe care și eu și Aurel l-am agreat și atunci rămăsese cine să facă regia spectacolului, de fapt cine este liber să o facă, de azi pe mâine. Mi s-a propus să fac eu regia, eu aș fi avut nevoie de odihnă, dar am zis ca trebuie să facem proiectul, altfel trec lunile.

Astfel am luat decizia de a face eu regia. Așa cum am apreciat, iată că avem premiera acestui spectacol. Este un spectacol modern, în stil baroc, a fost propunerea scenografului și eu am acceptat-o pentru că este spectaculoasă. Am comprimat acest text și i-am dat o tentă ușor folozofică, inițial gândindu-l pentru un public mai măricel, clasele V-VIII. Pe parcurs ne-am dat seama că putem atenua latura folozofică și să ne folosim de spectaculozitatea personajelor și să coborâm spre 3, 4, 5, 6 ani”, a declarat Lică Gherghilescu, regizorul spectacolului.

Image

In distribuție: Adi Gheo, Daniel Minciună, Clara Ghiuvelechian, Emanuel Cristoiu, Ion Ciolan, Grațian Prisacariu/ Cristian Mitescu, Andrei Stroescu, Dan Cojocaru iar alături de ei, studenții Facultății de Arte ai Universității „Ovidius” din Constanța: Tudor Cioboteanu, Călin Bațagoi, Teodora Parpală, Narcisa Hanganu, Leticia Purice, Ștefania Trofin și Betty Blumetti.

Image

Articol publicat în atacdeconstanta.com în 7 aprilie , 2023. Autor: Cristina Ionescu


Articole din secțiunea: Mass Media