Istoric

 

Teatrul de Papusi Constanta – Istoric

 

 

            Este dificil cu siguranta sa stabilim cu exactitate, unde sunt plasate in timp inceputurile teatrului de papusi pe pamanturile dobrogene.

Este foarte posibil ca aceasta straveche arta sa-si fi aflat intruchiparea in manifestarile magice ale vechilor traci, existenti aici cu milenii inaintea noastra. Statuetele ce dateaza din acea perioada, cu caracterul lor expresiv,  ar putea justifica oare astfel de ganduri ?

            In teatrele ce au existat cu certitudine la Histria, Callatis sau la Tomis, romanii sau vechii greci au dat viata prin intermediul papusilor improvizate multora dintre mimurile sau atellanele lor.

            Exista de asemenea posibilitatea ca pe parcursul evului mediu, traditionalul Karagöz sa fi poposit adesea prin targurile dobrogene, dupa cum tot astfel, jocurile traditionale ale lazilor cu papusi sa fi ajuns prin satele locuite de romani din mosi stramosi.

            In primele decenii ale secolului nostru, prin vechile cafenele turcesti din Medgidia, se mai pastrau inca jocurile cu umbre si papusi ale lui Karagöz. Iar prin scoli sau balciuri, vechii papusari colindau, bucurand pe cei mari si pe cei mici cu Isparvile lui Vasilache si Marioara in vesnicele lor dispute, in care se implicau si Popa si Jandarmul sau Dracul.

            Din 1910, cand Al. Davila inaugura stagiunile teatrale estivale ale Cazinoului din Constanta, pe afisul spectacolelor s-au inclus, pentru multe veri in sir, reprezentatii papusaresti, date de trupe anume aduse de la Teatrul “Grande Guignol” din Paris, dupa cum mai apoi, in deceniile al III –lea si al IV – lea, au mai trecut in turnee trupe de papusi sau marionete ce functionau in Capitala.

            Cam pe la jumatatea secolului nostru, incep sa se statorniceasca si colectivele teatrale de papusi si marionette subventionate de stat, sub obladuirea Casei de Cultura a Sindicatelor, ia fiinta si la Constanta o formatiune de amatori, care incepe sa prezinte o serie de spectacole publice.

            In vara anului 1956 au poposit la Constanta regizorul Claudiu Cristescu si scenografa Lucia Cristescu. Cu unii dintre amatorii care alcatuisera formatia Casei de Cultura a Sindicatelor, cat si cu alti doritori sa se dedice acestei arte, s-a instituit trupa si s-a pornit la pregatirea primelor spectacole. Repetitiile aveau loc in incinta Teatrului dramatic si concomitent s-a trecut la amenajarea salii de spectacol in foaierul de la balconul cladirii. Spectacolul inaugural a avut loc la 14 decembrie, cu o adaptare dupa Puşkin, Pestisorul de aur, completata cu o piesa originala scurta, Prima lectie.

            La scurta vreme dupa infiintare, Teatrul de papusi – sectie a Teatrului dramatic- a fost dotat cu un local propriu, cladirea celei mai vechi Sali de teatru din Constanta – in care functioneaza de atunci – fostul Teatru Elpis, ridicat in anul 1895, in care s-au desfasurat cele mai multe spectacole si concerte ce veneau in turneu la Constanta, in prima jumatate a secolului, si unde si-a inceput activitatea chiar Teatrul dramatic de stat, pana la doatrea lui cu o noua sala.

            Primii ani de activitate, au fost caracterizati de punerea in scena a pieselor dramatizate dupa basme si povestiri de larga circulatie in literatura universala: MOTANUL INCALTAT, SCUFITA ROSIE, MICUL MUCK, ALBA CA ZAPADA, ISPRAVILE VITEAZULUI HAERACLE, O INTREBARE CU BUCLUC, sau din literatura noastra: PUNGUTA CU DOI BANI, SANZIANA SI PEPELEA, FRAM-URSUL POLAR, CARTEA CU APOLODOR. Dupa cum piesele originale contemporane ca URSULETII VESELI si ARTISTII PADURII din literatura straina, sau POVESTE DESPRE UN BAIAT MIC, NECAZURILE LUI SURUBEL, BURSUCEL INVATA CARTE, ROCHITA CU FIGURI semnate de Alecu Popovici, Valentin Silvestru, Stefan Horia si Tudor Bogdan, Viorica Filipoiu detineau cifre record de reprezentatii.

            In anii urmatori vom regasi pe scena Teatrului de Papusi Constanta spectacole precum: POVESTE FARA CUVINTE, MAGELLAN, CU 100 KM SPRE IAD, CAND NU AI VREME DE PIERDUT, SUS TUDORACHE, JOS TUDORACHE, MICUL PRINT, MOTANUL INCALTAT, SORICELUL SI PAPUSA, DULCE CA … SAREA, COPILUL DIN STELE, CALINA FAT FRUMOS, VRAJITORUL DIN OZ, NILS PRICHINDELUL, CROITORASUL CEL ISTET, SPARGATORUL DE NUCI, MICUL PRINT, FATA BABEI SI FATA MOSNEAGULUI, PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR, BALADA CELOR TREI FIUTI, CIRCUL PIRATILOR, FIN SI CALUL CEL ALB AL VAZDUHULUI, RICA-IEPURICA, PAZNIC DE FLAMURA.

            Teatrul de Papusi Constanta a intreprins numeroase turnee, a participat la festivaluri de gen nationale si internationale in: Croatia, Bulgaria, Belgia, Franta, Italia, Polonia, Rusia, Turcia, Ungaria si Republica Moldova, bucurandu-se de un mare succes si obtinand 54 de premii. Totodata Teatrul de Papusi Constanta este membru U.N.I.M.A. si U.N.I.T.E.R.

            Teatrul de Papusi Constanta a colaborat de-a lungul timpului cu regizori precum: Aurel Anchidim, Traian Ghitescu – Ciurea, Horia Davidescu, Kovacs Ildico, Stefan Lenskisch, Margareta Niculescu, Irina Niculescu, Maria Mierlut, Liliana Maria Petrutiu, Francisca Simionescu, Ion Puiu Stoicescu, Mircea Suciu, Monica Teodorescu, Petru Valter. Scenografi: Antonio Albici, Mioara Buescu, W. Bölöy, Irina Borovski, Oana Botez, Ioana Constantinescu, Ella Conovici, Zizi Frentiu, Dan Fraticiu, Eustatiu Gregorian, Mircea Nicolau, I. Prisacaru, Dan Sachelarie, Carmen Stanescu.

            Au compus muzica spectalolelor: Dicran Asarian, Eugen Baboi, Gabriel Bassarabescu, C-tin Daminescu, Adrian Enescu, Iosif Hertea, Niculae Kirculescu, Dumitru Lupu, Aurel Manolache, Liviu Manolache, Smaranda Oteanu, Grupul “Poessis”, Corneliu Stroe, Harry Tavitian etc.

            Au fost actori ai Teatrului de papusi din Constanta: Sergiu Alius, Sofia Bonchila, Matia Bratisteanu, Adrian Badila, Marian Bucur, Aneta Forna-Christu, Mihai Cioroboreanu, Florica Cruceru, Petru Catrava, Justin Defta, Ion Dumitrescu, Ioana Epure, Ion Ghita, Elena Gradinaru, Petre Grejdeanu, Dromihete Ghiman, Ana Gregorian, Paul Hartia, Vasile Hariton, Maria Iova, Ioana Jora, Maria Lupu, Elena Motoc, Georgeta Momarla, Criatian Muller, Marinela Marinescu, Stefania Militaru, Georgeta Nicolau, Marcela Naidin, Traian Popescu, Petre Popa, Constanta Popescu, Maria Prodan, Mugur Prisacaru, Camelia Poenaru, Georgeta Radu, Elena Romanescu, George Stilu, Stanica Stanica, Elisabeta Surulescu, Livia Serban, AdrianaRusu-Stoian, Maria Tanase, Anton Turc.

 

 

Teatrul Pentru Copii si Tineret Constanta

 

             Incepand cu anul 2000, actorul Lica Gherghilescu devine sef de sectie si Dir. Artistic al Teatrului Ovidius. Acesta va reusi sa implineasca un vis mai vechi al papusarilor constanteni, acela de a avea un teatru al lor si nu doar o sectie a Teatrului Ovidius.

In 2003 pe structura sectiei de papusi a luat nastere Teatrul pentru Copii si Tineret avand ca principal obiectiv largirea paletei repertoriale de spectacole si implicit a segmentului de public caruia se adreseaza.

Astfel pe langa spectacole de papusi, apar in repertoriul teatrului, spectacole de actori, cu marionete, spectacole de dans, de miscare, de pantomima ce se adreseaza unui public divers de la copii la tineri si chiar la…bunici.

            Dintre realizarile Teatrului pentru Copii si Tineret amintim: CENUSAREASA, TURANDOT, ALADIN, PIATRA DIN CASA, RAMASAGUL, PECETEA FERMECATA, CALIFUL BARZA, CRAIASA ZAPEZILOR, INIMA RECE, MAGIA CIRCULUI, MIREASA DE IMPRUMUT, MICA VRAJITOARE, O CALATORIE CU SURPRIZE, ANOTIMPURI CU POVESTI, SANZIANA SI PEPELEA, FATA BABEI SI FATA MOSULUI, SINBAD MARINARUL, VISELE, MOTANUL INCALTAT, ALBA CA ZAPADA, LEGENDELE OLIMPULUI, CAPRA CU TREI IEZI, SEGNOR PANTALONE SI DRAGOSTEA, SOTUL PACALIT, PRINTUL SI VRAJITOAREA, PISICA DOLDORA DE BANI.

            La realizarea acestor spectacole au contribuit: Cristian si Cristina Pepino, Daniel Stanciu, Delia Cornelia Ioaniu, Bogdan si Daniela Dragulescu, Aneta Forna Christu, Liviu Manolache, Dicran Asarian, Carmencita Brojboiu, Adrian Dragut, Mihai Constantin Ranin, Eugenia Tarasescu Jianu, Pinte Gavril, Roxana Ionescu ,Dan Balan,Liviu Prossi,Lica Gherghilescu, etc.

            Concomitent cu infiintarea Teatrului pentru Copii si Tineret a avut loc si schimbul de generatii. Actorii generatiei de aur s-au retras discret la pensie lasand locul tinerei generatii. A ramas insa un element de legatura intre generatii: Aneta Forna Christu,  una dintre cele mai mari actrite- manuitoare care cu profesionalism si multa rabdare ii ajuta pe mai tinerii colegi in deprinderea tainei manuirii papusii.

 

            Acestea sunt doar cateva date despre teatrul nostru care a implinit in decembrie 2011 cincizeci si cinci de ani de activitate. Teatrul pentru Copii si Tineret, spera sa fie un demn urmas al Teatrului de Papusi si sa contribuie din plin la educarea si formarea copiilor si a tinerei generatii.

 

 

Copyright © 2012 Teatrul de copii si tineret, Constanta. Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Best IT-Serv.